Owsianka – smacznie i zdrowo

Jedno z pierwszych dań, które każdy maluch spróbuje, bogata w wartości odżywcze i lubiana przez dorosłych. Owsianka. Przygotowana z płatków błyskawicznych pochłania zaledwie pięć minut kuchennej krzątaniny, ale z takimi dodatkami jak miód, maliny czy orzechy, jest przepysznym daniem na każdy poranek.

Wartości odżywcze

Płatki owsiane, z których przygotowuje się owsiankę są źródłem witamin z grupy B oraz witaminy K i E. Błonnik w nich zawarty usprawnia pracę jelit i powoduje uczucie nasycenia na dłuższy czas, a ponad 50% węglowodanów oznacza, że szybko dostarczymy sobie energii niezbędnej do wykonywania obowiązków zawodowych jak i tych w domu. W owsiance znajdziemy także magnez, niezbędny do prawidłowej pracy mięśni oraz żelazo, wykorzystywane przez układ krwiotwórczy. Jak widać nie wszystko co zdrowe musi być niesmaczne.

Co dodać do owsianki

Jeżeli zwykłe płatki owsiane posypane cukrem to już przeżytek, można pójść o krok dalej i odkryć szeroką gamę dodatków pasujących do owsianki. Wiedząc, że każdy posiłek powinien zawierać zarówno tłuszcze jak i węglowodany oraz białka, dodajmy po trochu z każdej kategorii. Jako że owsianka najmniej ma w sobie białka i tłuszczu dodajmy trochę tofu, malin, bananów lub awokado, które zawierają pewne ilości protein. Bardziej tłuste składniki do naszej owsianki to wszelkiej maści orzechy:

– nerkowce,

– orzechy włoskie,

– migdały,

– laskowe.

Superfoods

Aby nasza owsianka stała się prawdziwą bombą witaminową, należy dodać do niej produkty o wysokim stężeniu składników odżywczych i antyoksydantów Superfoods niwelują wolne rodniki, które prowadzą do poważnych chorób i przyspieszają procesy starzenia się skóry. Jeżeli chcemy długo żyć i młodo wyglądać, przygotujmy owsiankę z jagodami, borówkami amerykańskimi lub jagodami goji. Pestki z dyni, chia i chlorella również pomogą zwiększyć wartość odżywczą naszej potrawy.

Jak przygotować owsiankę?

Miłośnicy diety mało przetworzonej zaleją płatki owsiane mlekiem bądź napojem owsianym i w ten sposób ją spożyją. Bardziej jednak standardowy sposób przyrządzania tego dania to zagotowanie płatków owsianych. Trzeba tu zaznaczyć, że płatki zwykłe gotują się najdłużej, płatki górskie to trochę krótszy czas przygotowania, a dla najbardziej niecierpliwych łasuchów polecamy płatki błyskawiczne, które wystarczy zalać wrzątkiem.

Owsianka – mnóstwo zalet w pysznym śniadaniu

Zabrzmi banalnie, ale śniadanie to faktycznie najważniejszy posiłek dnia. Jeśli pracujemy w pierwszej połowie dnia, to tym bardziej powinniśmy zjeść coś, co da energię na ten czas oraz sprawi, że nie będziemy czuć głodu.

Owsianka, prócz tego, że jest zdrowa, to jeszcze dzięki wysokiej zawartości białka bardzo długo utrzymuje uczucie sytości, natomiast bardzo powolne rozpuszczanie się węglowodanów pozwala na redukcję skoków insuliny.

Zalety owsianki

Po owsiankę sięgają osoby, które nie tylko chcą zadbać o swoje zdrowie, ale również dbające o linię i chcące zrzucić nadprogramowe kilogramy.

Zawiera dużo błonnika, białka, węglowodanów złożonych, przeróżnych witamin i minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Skład płatków owsianych, z których robi się owsiankę wpływa na organizm na wiele sposobów:

– wspiera regulację przemiany materii

– pomaga regulować poziom cukru

– zwiększa odporność organizmu w walce z bakteriami i wirusami

– wspomaga pracę jelit

– obniża ryzyko gromadzenia się tłuszczu w organizmie

– wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu

– pomaga w walce z otyłością

Śniadanie z ulubionymi dodatkami

Nie każdy może lubić owsiankę w czystej postaci, dlatego dobierz takie dodatki, jakie lubisz.

Płatki owsiane można ugotować na mleku, będą mieć lepszy smak, ale jeśli nie tolerujesz laktozy, przygotuj ją na wodzie lub mleku roślinnym.

Dodaj ulubione owoce – banany, jabłka lub pomarańcze, a jeśli akurat nastanie wiosna, a później lato – truskawki, borówki, maliny czy czereśnie będą tylko czekać, aż je podasz do towarzystwa płatkom owsianym. Całość dopraw szczyptą soli, kakao, miodem lub syropem klonowym czy cynamonem – będzie pysznie. Ukoronowaniem owsianki będą ulubione orzechy.

Podsumowując – płatki owsiane to baza jednego z najbardziej pożywnych śniadań, które zapewni energię na cały dzień. Każdego dnia Twoja owsianka (duży wybór na stronie www.bee.pl) może wyglądać i smakować inaczej i to właśnie sprawia, że można ją jeść codziennie, co tylko wyjdzie Ci na zdrowie.

Zalety jedzenia owsianki

Owsianka to jedno z najpopularniejszych dań. Przyrządzenie jest jej bardzo proste i umożliwia każdemu dostosowanie jej konsystencji oraz składników do własnych potrzeb. Dodatkowo regularne spożywanie owsianki ma bardzo wiele zalet, o których niewiele osób pamięta. 

Dlaczego warto jeść owsiankę?

Przede wszystkim, dlatego że posiada ona bardzo dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Odpowiednia ilość błonnika w diecie sprawia, że przyśpiesza metabolizm, co jest szczególnie ważne dla osób, które są na diecie i chcą schudnąć. Dużo zależy również od tego, co dodamy do przygotowanej przez nas owsianki. Jeśli jesz owsiankę z owocami, to dostarczasz swojemu organizmowi jeszcze więcej niezbędnych witamin. Jeżeli nie wiesz, co dodać do swojej owsianki, aby miała ona jeszcze więcej wartości odżywczej, koniecznie sprawdź przepisy popularnych blogerów kulinarnych. Z pewnością znajdziesz tam propozycję, która przypadnie Ci do gustu. Bo jedzenie owsianki to nie tylko dobry dla organizmu posiłek, to również okazja do tego, aby nakarmić swoje oczy. Jeżeli masz taką możliwość, koniecznie przygotowuj owsiankę w ładnych talerz i zadbaj o to, aby jedzenie wyglądało estetycznie. Taki posiłek, z pewnością sprawi Ci o wiele więcej radości. Może być to szczególnie ważne podczas śniadania, to pierwszy posiłek dnia, od którego może zależeć twoje samopoczucie przez cały dzień.

O czym należy pamiętać jedząc owsiankę?

Jedzenie owsianki nie wymaga zbyt dużej ostrożności. Musisz jedynie pamiętać, że owsianka dostępne m.in. w Bee.pl w zbyt dużych ilościach, tak jak wszystko inne może zaszkodzić. Dlatego przy jedzeniu owsianki, należy nie zapominać o tym, aby zachować odpowiedni umiar. Jeżeli będziesz tego pilnował, to z pewnością zauważysz pozytywne działanie tego posiłku. Ponadto postaraj się zadbać o to, aby składniki do owsianki wybierać ze sprawdzonych źródeł. A jeżeli kupujesz w jakimś sklepie po raz pierwszy, koniecznie sprawdź dokładnie skład każdego produktu. Dzięki temu będziesz miał pewność, że spożywasz posiłek przygotowany  ze zdrowych i bezpiecznych produktów.